Европа

Психолози помагат на деца в Украйна да преодолеят ужаса на войната

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Към последствията от войната върху най-уязвимите. В Киев организират групови срещи с психолози за деца, за да им помогнат да преодолеят преживяното след една година на пълномащабна война.

На Майданa в Киев звуците от сирените са вече познати. В тиха уличка наблизо малки деца се опитват да забравят ужаса на войната.

Всяка събота организацията "Детски гласове" провежда групови занимания, за да помогне на най-малките да преодолеят стреса.

 

В продължение на един час създаваме нещо като приказен свят. Там децата не изпитват стрес. Това е начин да се премахне психологическият натиск. 

Ирина Задик, психолог

Провеждат се и индивидуални сесии с психолозите. 13-годишната Жана казва, че се притеснява за бъдещето си.

Всичко е някак размито и изобщо не знам как да планирам бъдещето си. Не мога да организирам нищо, защото разбирам, че във всеки един момент нещо може да падне близо до къщата ми. Защото живея между две военни бази“, казва Жана. 

Психолозите, които работят тук, са вътрешно разселени от Източна Украйна. Самите те носят тежко бреме, както казва Людмила, която е напуснала дома си в Луганск заедно със сина си Назар. 

 

При нас идват повече хора, отколкото преди няколко месеца. Повече с депресия. Сега го наричаме "синдром на годишнината", осъзнаваме, че е годишнина от инвазията, но не виждаме светлина в тунела.

Людмила

„Най-голямата ми мечта е да се върна у дома, Украйна да бъде свободна. Мечтая да се върна у дома. Много ми липсва“, споделя Назар.