В темпото на Кари

„В темпото на Кари“: Людмил Хаджисотиров и Евгени Николов за европейските по баскетбол и лека атлетика

От Карин Околие Карин Околие Водещ

За мача с Португалия много се говори, но от психологическа гледна точка беше много важно да спечелим този с Румъния, защото ако го бяхме загубили щеше да е много сложно. Сега най-важното нещо е победа срещу Португалия и то с над 10 точки.

Това коментира баскетболният специалист и треньор Людмил Хаджисотиров по повод предквалификационните мачове на националния отбор по баскетбол за европейското първенство през 2025 г.

Така ще избегнем допълнителната квалификация през лятото, тъй като първия мач го загубихме от тях с 10 точки.

От мача с Румъния беше интересно и важно, че добре се включиха новите момчета в отбора. За мача с Португалия ще имаме едно много голяма подкрепа от Сашо Везенков, който в момента е най-добрият баскетболист в Европа. Появата му в отбора вдига нещата на друго ниво.

Ако победим Португалия с 10 точки избягваме лятната допълнителна квалификация и отиваме на основните квалификации на есен. Ако не успеем - 9 отбора се борят за едно място през лятото, което е сложна задача.

Везенков още от малък се отличава с възпитанието и манталитета си, което се дължи на неговите родители. Никога не сме имали такава звезда в баскетбола - да се говори, че е най-добрият играч в Европа в момента със сериозен потенциал да отиде в НБА.

По повод европейското първенство по лека атлетика в Истанбул спортният журналист Евгени Николов коментира, че опитният в отбора, съставен само от скачачи, е Тихомир Иванов, а останалите - Алекс Начева, Георги Начев, Пламена Миткова и Божидар Саръбоюков са изключително млади състезатели и влизат с летящ старт от юношеска възраст.

Нормативите в леката атлетика се вдигнаха изключително много с цел да проработи световната и европейската ранг листа. За да може 50% да бъдат класирани по норматив и другите 50% по ранг листа. Нормативите станаха такива, че ако български атлет иска да ги покрие, той трябва да постави национален рекорд.

Вижте цялото интервю във видеото: