В темпото на Кари

Константин Михайлов “В темпото на Кари“: Да играеш професионално хокей до 50-годишна възраст

От Карин Околие Карин Околие Водещ

Константин Михайлов е роден на 22 май 1964 г. в София. На 14-годишна възраст, заедно със своя брат близнак Борис, започва да тренира хокей на лед в „Левски Спартак” и пази на вратата на „сините” до 1992-а. Става шампион на Югославия с „Партизан” (Белград), след което играе за „Истанбул Патен”, с който става шампион на Турция. През 2004-05 пази във втората лига на Франция за „Амневил”, а след завръщането си в България играе за „Академика”, Славия, ЦСКА и „Ирбис Скейт“.

Константин Михайлов участва на рекордните 28 световни първенства по хокей на лед в състава на българския национален отбор. През 2019 г. е приет в Залата на славата на Международната федерация по хокей и е удостоен е с наградата „Ториани“ присъждана за „изключителна кариера на играч от нехокейна нация“.

С моя брат близнак сме второ поколение хокеисти. Нашият баща игра до 40-годишна възраст, моят брат също, а аз до 50 г.

Баща ни никога не ни не натискал да се занимаваме с хокей. Минахме през тенис на маса и футбол. Във футбола също бях вратар - имам едно градско и едно републиканско първенство и съм избиран за най-добър вратар. Обаче пропуснахме някакви тренировки и треньорът ни съобщи, че нямаме право да играем на мачове. Баща ми дойде да ни гледа и ни каза край с футбола.

 

Бях към 42-3 годишен и имах идеи да прекратявам спортната си кариера, но по нелепо стечение на обстоятелствата - смърт на едно от момчетата Кирчо Въжаров - и молба от страна на ръководство,, треньора и отбора, продължих да се състезавам.

 

Приема ми в залата на славата е нещо уникално - едно признание за дългогодишния ми труд и любовта към спорта. Достоен завършек на моята кариера.

Тайната на спортното дълголетие е комбинация между ген, хранителен режим, възстановяване и късмет - да няма контузии.

Сега тренираме всички възрастови групи вратари в хокея и предаваме нашия опит.

Вижте цялото интервю във видеото.

Вижте целия епизод във видеото.