Спорт

Григор Димитров отпадна на 1/4-финалите в Марсилия

От Георги Георгиев Георги Георгиев Стажант
Grigor Dimitrov AP Снимка: АП, архив

Григор Димитров беше близо до участие на втори пореден полуфинал, но отпадна в турнира от сериите АТП 250 в Марсилия. Българинът загуби драматично в четвъртфиналите от Александър Бублик (Казахстан) след три сета - 5:7, 6:3, 6:7 (6). Двубоят продължи два часа и 20 минути.

Димитров пропусна мачбол на свой сервис, след като водеше с 6:4 в тайбрека на третия сет. Бублик обаче се мобилизира и взе четири поредни точки, с което приключи и мача. Българинът и неговия казахстански съперник се срещнаха за пети път, като Бублик постигна трета победа. Той спре серия от два поредни успеха на Димитров.

В полуфиналите представителят на Казахстан ще играе с Хуберт Хуркач, когото Димитров отстрани преди седмица в Ротердам и след това стигна до полуфинал.

Мачът на Димитров с Бублик се превърна в надстрелване, след като българинът реализира 14 аса, а съперникът му 16, като съответно двамата имаха четири и седем двойни грешки.

В първата част двамата си размениха по един пробив в седмия и осмия гейм, след което Бублик отново взе подаването на бившия №3 и поведе с 6:5, след което затвори и частта. Последва силен сет на Димитров, който набързо поведе с 4:1 и до края не допусна изненада.

В заключителния сет Димитров спаси точка за пробив, но нямаше много шансове при подаването на съперника си. Стигна се до тайбрек, в който българинът не се възползва от предимство с 6:4.

 

Други актуални спортни новини:

Валенсия - Олимпиакос 85:92: Седма поредна победа за Везенков и компания в Евролигата

Българинът Александър Везенков и съотборниците му от Олимпиакос победиха Валенсия с 92:85 (15:25, 20:20, 30:13, 27:27) като гост в Испания в среща от 25-ия кръг на баскетболната Евролига за мъже. Успехът бе седми пореден и общо 18-и за гръцкия гранд, който е лидер във временното класиране. Тимът на Валенсия заема девето място преди изиграването на всички мачове от кръга с актив от 13 победи и 12 поражения.

Александър Везенков допринесе за победата на гостите от Пирея с 20 точки, 16 от които отбеляза през второто полувреме и добави 7 борби, 1 асистенция и 1 отнета топка за 33 минути на терена. Днес Везенков ще се присъедини към националния отбор на България за ключовото домакинство на Португалия в неделя (26 февруари) от предварителните квалификации за Евробаскет 2025.
Костас Папаниколау бе най-резултатен за гостите с 22 точки, 4 борби и 3 асистенции, а Томас Уолкъп се отличи с 13 точки, 2 борби и 6 асистенции. За Валенсия Клемен Препелич реализира 21 точки и 4 асистенции.

В следващия си двубой в Евролигата отборът на Олимпиакос ще гостува на италианския Армани Олимпия Милано на 3 март.

Купа "Странджа": България има девет боксьори на 1/2-финалите

Българските боксьори си осигуриха девет медала от 74-ото издание на международния турнир за Купа "Странджа". Успешното представяне на родните национали в зала "София" продължи и в петък вечер, когато бяха излъчени още трима полуфиналисти.

В категория до 57 килограма Хавиер Ибаниес се справи с шведа Небил Ибрахим. Олимпийският и световен шампион за младежи се поздрави с победа с 4:1 съдийски гласа. Той започна малко по-сковано срещата, но във втория и третия рунд разгърна потенциала си и стигна до успеха. Днес натурализираният кубинец ще се изправи за място на финал срещу Чифчъ Батухан (Турция).

При 75-килограмовите ще имаме двама представители на полуфинал. В горната половина на схемата Уилиам Чолов доминираше изцяло на ринга в мача с Ерик Мендоса (Швеция). 20-годишният талант показа класа и с красива игра взе чиста победа с 5:0. Днес българинът ще играе за финал срещу Хавасбек Асадулаев (Узбекистан).

В долната половина на схемата Рами Киуан също последва примера му. Националът преодоля съпротивата на сърбина Алмир Мемич с 5:0. В събота той ще мери сили срещу Нурканат Раис (Казахстан). Така днес България ще има общо девет боксьори на полуфиналите.