Годината на Войната

На живо от Киев: Какво се случва в Украйна година след началото на войната

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ
Global_And
Марина Матева Марина Матева Водещ
Global_And
Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Хиляди хора загубиха живота си, милиони жени и деца напуснаха домовете и родината си докато мъжете им останаха на фронта.

Euronews Bulgaria предава на живо от Киев как се промени Украйна за година.

Година на война. Година на сражения, ракетни удари, военни престъпления, страдание. Как започна всичко. 

Преди година Украйна се събуди от звука на сирените.  

В 5 часа сутринта на 24 февруари 2022 година Владимир Путин обяви началото на наречената от него “специална военна операция” в Украйна. По думите му тя има за цел демилитаризация и денацификация на страната. Руските сили нахлуха по суша близо до Харков, мащабни десанти и в Одеса и Мариупол.  

Малко преди 7 президентът Володимир Зеленски обяви въвеждането на военно положение в Украйна.  

16 май - След близо тримесечна обсада украинските защитници на последната останала украинска крепост в Мариупол - стоманодобивния завод “Азовстал” се предадоха на руските сили. Падането на Мариупол прекъсна достъпа на Украйна до крайбрежието на Азовскоморе и осигури сухопътен коридор от руската граница до Крим.  

През септември Путин разпореди мащабна мобилизация. Кремъл организира псевдореферендуми в украинските Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области дали да станат част от Русия. На 30 септември официално подписа анексирането на 4-те региона на церемония в Кремъл и присъединяването им към състава на Руската федерация.  

Украинската контраофанзива през ноември доведе до връщането на Херсон. Русия се изтегли от единствения регионален център, който беше превзела. В ход е и подготовка на нова контраофанзива на юг и изток.   

На 12 януари - след месеци на ожесточени сражения Русия обяви превземането на град Соледар. Киев призна това няколко дни по-късно. Засилена е офанзивата на Москва за превземане на Бахмут.  

Дни преди първата година от началото на войната - на 20 февруари - важен знак за подкрепа към Украйна - американският президент Джо Байдън направи изненадващо посещение в Киев.  

 

Нова желязна завеса. Нови полюси. Стари конфликти с нови измерения. С глобални поражения. Война.

Русия раздели държавите. Украйна обедини хората. Граници, които бяха преминати. За една година!

На 24 февруари 2022 г. в 5 часа на разсъмване с масирани ракетни удари, бронирана техника и хиляди войници Русия нахлу в Украйна. Оттогава измина една година - година на войната, година, през която светът се промени, година на несигурност и трудни решения в икономиките, на предизвикателства за всеки от нас. Путин обяви началото на една твърде специална военна операция. Зеленски все още играе най-важната роля не само в своя живот, но и в този на всички украинци.

Във всичко има граница, която е опасно да се преминава. Прекрачим ли я веднъж, невъзможно е да се върнем назад, казва Достоевски. В тази война бяха прекрачени много линии, след които няма връщане назад. Путин гледа на Украйна като на изкуствено създадена държава. На себе си като владетел на империя. В действителност Кремъл се страхува от демократизация на руското общество и излизане на бившите съветски републики от сферата на руско влияние .

Владимир Путин се опита да придаде на войната в Украйна статут на „народна”, опитвайки се да направи всички граждани на Русия свои съучастници, но опитите му до момента се провалят. За тази война почти няма доброволци, затова Путин беше принуден да направи мобилизация, да освобождава затворници и да плаща на наемците от “Вагнер”.

Желанието на Путин е да запази властта на всяка цена, а също и неговата мания за историческото му наследство. Той иска да остане в историята като “цар-завоевател” и “събирач на земи”. Да върне блясъка на руската империя. Зад гърба му обаче лежат десетки хиляди убити невинни украинци, болката и страданието на стотици хиляди и гневът на милиони. Градове и инфраструктура в Украйна са в разруха. Но не Украйна, а Русия претърпява военно поражение.

След краха Киев да бъде превзет за три дни, Путин промени реториката и прибегна към заплахи за използване на ядрено оръжие. Безсмислено бе отнет животът на десетки хиляди руски войници. Опозиционният руски лидер Алексей Навални, който е в затвора в момента, написа наскоро, че окончателното военно поражение може да бъде отложено с цената на живота на още стотици хиляди мобилизирани, но като цяло е неизбежно.

Какви са границите на Украйна? Същите след като бяха международно признати, определени през 1991 г чрез договор, който Русия подписа тогава. Почти всички граници в света са произволни и предизвикват нечие недоволство. Невъзможна е тяхната кардинална промяна в XXI век. В противен случай светът ще потъне в хаос.