Годината на Войната

Цените в Украйна по-ниски отколкото у нас, въпреки скока им заради войната

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Годината на войната очаквано се оказа тежка за украинската икономика. Тя се срина с 30% след началото на руската инвазия. Срив, който усещат всички украинци. Някои казват че поскъпването е 15%, а други че всичко е поскъпнало 4-5 пъти.

Сравняваме цените с тези в България. Един хляб струва 26 гривни за половин килограм, което е малко повече от един български лев. Цените на основните хранителни продукти в държавата, където се води война, са значително по-ниски отколкото в мирна България, въпреки скока от последната година. Литър олио се продава за около 3,20 лв., а 900 мл. прясно мляко - за между 1.80 и 2.10 лв.

Финансовите затруднения вследствие на войната често остават на втори план. Даша пристига в Киев от Днипро, за да изпрати приятеля си Женя, който се е записал за доброволец в полк "Азов". „Разбира се, че се притеснявам, но и много се гордея с него. Нашите хора са на фрона и воюват за нас. Така трябва да бъде“, казва Даша. А Женя си спомня първия ден на войната. „Бях в Днипро и се приготвях да замина за сесията си в университета. Излязох навън, чух сирените и веднага тръгнах към банката, за да изтегля парите си, както направиха много хора“, разказва той.

Днес Киев изглежда коренно различно, отколкото преди една година. Хората не се страхуват и казват, че победата несъмнено ще дойде.