Избори 2023

Съдът върна на ЦИК решението за общото броене на бюлетините (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Административният съд в София отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за общото вписване в протоколите на гласовете от хартиения и машинния вот.

Жалбите срещу решението на ЦИК за общо отчитане на резултатите от хартиения и машинния вот са процесуално допустими, разгледани по същество - са основателни, се казва в становището на тричленния съдебен състав.

Липсва законова разпоредба, която да позволява смесването на двата вида бюлетини и сумарното отчитане на изборния резултат, посочват магистратите, предаде БТА. Отбелязват и, че разпечатването на машинен протокол не нарушава изборните правила.

Според закона следва отделно борене на бюлетините и отделно отчитане на резултата, се казва също становището.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд с касационна жалба в тридневен срок, който тече от днес.

Представляващата ЦИК Елка Стоянова посочи пред журналисти, че ще запознае ЦИК с резултата от делото и ще бъде взето решение как да се процедира оттук нататък. Съдът е мъдър и справедлив и официалното становище на ЦИК ще бъде дадено от говорителите на комисията, коментира още нейният представител.

Решението на ЦИК бе прието в началото на седмицата от повечето й членове, което доведе до скандал и оставката на Цветозар Томов като говорител на ЦИК. Впоследствие от „Демократична България-Продължаваме промяната“ и новата коалиция „Левицата!“ атакуваха решението в съда, а Общественият съвет към самата ЦИК я призова да го ревизира.

Всички изтъкнаха едно и също съображение – скриването на машинния вот в протоколите създава предпоставки за нарушения и измами при преброяването на гласовете.

Сега ЦИК отново трябва да определи как ще се попълват протоколите от членовете на секционните комисии.