Избори 2023

ЦИК засега е „пас“ за скрития машинен вот, ще чака съда да реши

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Въпреки множеството призиви, ЦИК все още не е обсъждала ревизия на решението преброените гласове от машинното гласуване и хартиените бюлетини да се вписват накуп в изборните протоколи. Това съобщи говорителят на комисията Росица Матева. Самата тя бе против това решение и на заседанието миналата седмица се обяви категорично в подкрепа на отделното вписване, което ще даде възможност за проверка колко граждани са избрали хартията и колко – машинния вот.

Мнозинството членове на комисията обаче гласуваха за общото сумиране, което доведе до скандал и оставката на Цветозар Томов като говорител на ЦИК. Впоследствие от „Демократична България-Продължаваме промяната“ и новата коалиция „Левицата!“ атакуваха решението в съда, а Общественият съвет към самата ЦИК я призова да го ревизира. Всички изтъкнаха едно и също съображение – скриването на машинния вот в протоколите създава предпоставки за нарушения и измами при преброяването на гласовете.

„Стига да има желание, процедурно можем да вземем решение. Административният съд в София гледа жалбите. Ако ЦИК реши, ще промени решението. Ако не – ще чакаме съда“, каза Росица Матева.