Годината на Войната

Историята на едно семейство украински бежанци в България

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Преди да дойдат в България Денис, Ирина и дъщеря им Милана живеят в Бердянск в Запорожка област. Искат да се завърнат в родината, но път обратно, засега не се очертава.

„4 месеца преди войната в Украйна, ние купихме апартамент, направихме ремонт и вече мислехме, че ще бъдем там, два месеца живеехме там и започна войната“, започва разказа си Ирина.

„Жилището ни е в окупация, много руснаци има там, те са влезнали и го мислят за свой дом. Ние бихме се върнали, но сега там е Русия, ако беше Украйна щяхме да се върнем“, казва Денис.

В първите дни от войната те губят живота, който са градили досега, а бъдещето остава неясно.

Николай Неделчев обявява, че предлага помощ на бягащи от войната. Така той приютява семейството и още 9 бежанци, като пръв им подава ръка в трудната ситуация.

„Нямах никакво колебание, просто реших, че тези хора имат нужда от помощ и това, с което можех да помогна – да подслоня в дома си украинци. Така се запознах с Денис, Ирина, Милана и другата група, след това, дойде другата група 2 жени с деца“, казва Николай.

Той решава да разпространи идеята си сред своите приятели, които вече също настаняват украинци. „Имам приятел, който настани украинци в Банско, София, в различни места, на които имат къщи“, споделя Николай.

Той е категоричен, че винаги би предоставил дома си на хора бягащи от война и казва, че ако Украйна хипотетично беше нападнала Русия, е щял да предостави своя дом и на руски бежанци.

В момента Денис и Ирина работят в център за обучение на украински деца, а Милана от няколко месеца посещава детска градина. Малкото момиченце е научило и нова песен на български за Васил Левски.

Малко над 1 милион бежанци от Украйна са преминали през България от началото на войната. В момента около 50 хиляди живеят у нас и получават временна закрила.

Вижте повече във видеото.