Европа

Калин Димитров: В момента в Украйна се водят позиционни бойни действия

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Умора естествено има в армиите на Русия и Украйна. Това е война. Има доста интензивни действия. В момента се водят позиционни бойни действия.“

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria Калин Димитров – военен експерт, инструктор към Министерството на вътрешните работи на Украйна, обучавал батальоните „Днепър“ и „Донбас“ от Националната гвардия на страната.

Много хора хора подценяваха украинската нация и бяха повярвали, че няма как да се противопоставят. Украйна се мобилизира в такива моменти. Както си говорихме за началото на войната това е т.нар. състояние на Майдан. Те не желаят да живеят по начин, по който им се предлага от Руската федерация.

„Първият основен момент беше, че Руската федерация не успя да постигне целите си бързо, както беше планувала. Вторият аспект беше моментът, в който ЕС каза, че ще подкрепя Украйна“, подчерта най-важните фактори за развитието на войната от началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 г.

„Те (Западът – бел. ред.) дадоха артилерия. Това беше сред основните проблеми. Сега ще има още един проблем за Русия, когато партньорите на Украйна започнат да доставят и авиационна техника, което е неизбежно“, отбеляза Димитров.

По думите му Украйна не гледа сериозно на плана за мир на Китай.  „Те могат да публикуват каквото си искат“, коментира Димитров.

Според него първоначалната паника в Украйна вече я няма и всички са свикнали и са се адаптирали по един или друг начин към военната обстановка.

„България изглежда нелепо в помощта си за Украйна. Не бих казал, че България си извоюва специални емоции в сърцата на украинците“, каза още Димитров.

Целия разговор вижте във видеото.