Euronews Сега

Специална комисия в Конгреса обвини Доналд Тръмп за нападението в Капитолия

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 10 135541

Започнаха изслушванията в американския Конгрес за нападението срещу Капитолия през 2021 г. от поддръжници на бившия президент Доналд Тръмп. Членовете на специалната комисия, която разследва погрома на 6 януари 2021 го обвиниха, че е създал заговор за осуетяване на волята на народа, за да остане президент. Изслушването беше излъчено на живо по много американски телевизионни канали в най-гледаното време.

 

Продължава разследването на погрома над Капитолия на 6 януари миналата година. Специалната комисия на Камарата на представителите на САЩ, която разследва обстоятелствата около нападението показа част от събраните материали по време на първото публично съдебно заседание. Според депутатите те са доказателство за това, че 45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп е отговорен за безредиците в центъра на американската столица. Председателят на назначената комисия Бени Томпсън, демократ от Мисисипи, определи действията на Тръмп като "масивна, многоетапна конспирация за фалшифициране на президентските избори".

 

Доналд Тръмп е в центъра на тази конспирация. И в крайна сметка Доналд Тръмп, президентът на Съединените щати, подтикна тълпа от вътрешни врагове на Конституцията да тръгне към Капитолия и да подкопае американската демокрация. 6 януари е кулминацията на опита за преврат. Нагъл опит за сваляне на правителството. Насилието не беше случайно.

Бени Томпсън, председател на комисията за разследване на нападението над Капитолия

Комисията иска да докаже не само, че нападението е било планирано със съдействието на членове на екипа на Тръмп, но и че съществува постоянна заплаха за демокрацията в САЩ, заяви членът на Камарата на представителите Лиз Чейни, републиканец от Уайоминг.

 

Няма съмнение, че президентът Тръмп е бил добре запознат с развитието на насилието. Служителите на Белия дом са призовавали президента Тръмп да се намеси и да отзове тълпата. Онези, които нахлуха в Капитолия и се бориха със служителите на реда в продължение на часове, бяха мотивирани от това, което им каза президентът Тръмп. Че изборите са били откраднати и че той е легитимен президент.

Лиз Чейни, Камара на представителите

В специалната комисия за разследване участват седем демократи и двама републиканци. Те представиха материали, като доказателство, че 45-ият президент на САЩ е дезинформирал поддръжниците си и всъщност ги е подтикнал към противозаконни действия. Откакто напусна поста си миналата година, Тръмп продължава да поддържа фалшивите си твърдения, че загубата му на изборите през 2020 г. от президента демократ Джо Байдън е резултат от широко разпространена измама, твърдение, което беше отхвърлено от множество съдилища, щатски изборни служители и членове на собствената му администрация.


Близки сътрудници на Тръмп, които са разговаряли с комисията, включват сина му Доналд-младши, дъщеря му Иванка и зет му Джаред Къшнър, бившият главен прокурор Уилям Бар и висши помощници на бившия вицепрезидент Майк Пенс.


Този месец се очакват общо 6 изслушвания.