Свят

ООН: Незабавно изтегляне на Русия от Украйна и стартиране на мирните преговори

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Исторически дебати се провеждат на Общото събрание на ООН в навечерието на годишнината от началото на войната в Украйна. Страните-членки гласуват резолюция, с която се призовава за мирни преговори и незабавното изтегляне на Русия от Украйна. Беларус внесе 2 поправки в текста, които също ще бъдат гласувани.

Ден преди да се навърши една година от руската инвазия в Украйна, 193-те страни-членки на ООН се събраха за извънредно заседание в Ню Йорк. Генералният секретар Антонио Гутериш се обърна към представителите на държавите с напомнянето, че конфликтът може да се разрасне.

 

През последната година не само видяхме огромни страдания, а става все по-ясно, че може да стане още по-лошо. Възможните последици от спираловиден конфликт са явна и реална заплаха. Всеки ден ни се напомня за ужасната заплаха, която ни преследва с безотговорните военни действия около АЕЦ Запорожие – най-голямата в Европа.

Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН

Предложена за гласуване бе резолюция, с която да се призове за мир и незабавното изтегляне на Русия от Украйна. Беларус внесе 2 поправки в текста, които нямали скрит подтекст.

 

 

Пред нас имаме една резолюция, която призовава страните по света да подкрепят дипломатическите усииля да се постигне траен и всеобхватен мир в Украйна. Мир, който да е в съответствие с фундаменталните принципи на ООН – идеите за независимост и суверенитет.

Линда Томас Гринфийлд, постоянен представител на САЩ в ООН

Западът се стреми да нанесе на Русия стратегическо поражение, да я разчлени и унищожи. Това заяви от своя страна постоянният представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя. „Едно нещо е сигурно, тази резолюция няма да помогне изобщо. Тя само ще стимулира Запада и ще им даде повод за твърдят, че Русия е изолирана от света. Ще продължат с русофобската си военна реторика, използвайки прикритието на страните-членки на ООН, които да ги подкрепят“, коментира той.

Общото събрание е в центъра на действията на ООН по отношение на Украйна, тъй като 15-членният Съвет за сигурност е парализиран поради правото на вето на страните-членки.