Свят

Китай подготвил мирен план за Украйна, ще го представи утре

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Смятам, че няма да се стигне по никакъв начин на този етап Пекин директно да се намеси с военна подкрепа за Русия. Много са причините – едната е, че не би си навлякъл гнева на Запада. Китай не би си изгорил мостовете със Запада. Не би рискувал налагане на санкции.“

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ китаистът от Българската академия на науките доц. Мариана Тиен. Все пак тя допуска на по-късен етап индиректна военна помощ от Китай чрез трети страни и частни китайски фирми, занимаващи се с оръжеен бизнес.

По думите на доц. Тиен за Китай е важен успехът на Русия, защото в противен случай Пекин ще остане изолиран, но дори и при поражение за руската страната, китайската външна политика ще се приспособи, защото е гъвкава.

Абсолютно всички китайски анализатори говорят за „специална военна операция“, т.е. не го наричат война. Освен това до ден днешен не заклеймяват войната по категоричен начин.

Според доц. Тиен китайската външна политика се базира на три стълба.

„Единият пледира за запазване териториалната цялост и суверенитет на държавата, но вторият е всички тези международни въпроси да се решават в рамките на устава на ООН, за да се чуе другата гледна точка, тоест руската“, посочи китаистът.

Китай вече е готов с мирен план за Украйна и се очаква утре да бъде обявен официално. Изтече информация, че се предлагат 20 насоки в този план, като ключовите думи безспорно са мирни средства, преговори, изслушване на двете страни.

Други точки от плана включват развитие на търговията и да не се прекъсват доставките на храни, каза още доц. Тиен.

До този момент няма официален отговор отстрана на Си Дзинпин на поканата от Путин за посещение в Русия, посочи китаистът от БАН.

По нейните думи Китай е много категорично против доставките на оръжия за Украйна и едва когато Западът спре да изпраща военна подкрепа за Киев, може да се очаква Пекин да посредничи.

Според доц. Тиен ролята на ЕС на международната сцена продължава да отслабва. Тя очаква по-скоро слънцето да изгрее от запад, отколкото Си Дзинпин да падне от власт.

Вижте целия разговор във видеото.