Свят

Първият дипломат на Китай уговаря нови споразумения с Русия

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Отношенията Русия – Китай няма да се огънат под никакъв натиск от трети страни. Това заяви специалният съветник по въпросите за външна политика на Китай – Ван И по време на разговорите си с Владимир Путин в Москва. Визитата на китайския дипломат идва в ключов момент преди годишнината от войната в Украйна и при обтегнати отношения със САЩ.

"Актуалната международна обстановка наистина е сложна и сурова, но отношенията между Китай и Русия издържаха теста на този контекст. Останаха стабилни, зрели и устойчиви. Въпреки че кризите и хаосът често ни съпътстват, кризите могат да бъдат и нови възможности", каза Ван И.

Путин също потвърди, че двустранното сътрудничество прогресира, като търговията е достигнала 200 млрд. долара.

"Международните отношения са трудни днес, но не станаха по-добри след разпада на двуполюсната система. Точно обратното – станали са по-изострени. Затова и връзките между КНР и Руската федерация са особени важни за стабилизирането на международната ситуация", заяви той.

Припомняме, че преди ден външният министър на Китай предупреди всички засегнати страни в конфликта в Украйна да спрат да наливат масло в огъня и заяви, че Пекин ще представи план за мирно решение на конфликта. В събота държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди Ван за последствията, ако Китай окаже материална подкрепа на руското нахлуване в Украйна, като заяви, че Вашингтон е загрижен, че Пекин обмисля да доставя оръжия на Москва.