Политика

Китайският външен министър за войната в Украйна: Спрете да наливате масло в огъня

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Външният министър на Китай Цин Ган коментира войната в Украйна, макар и да не я нарече война. Цин предупреди за възможно разрастване на конфликта.

„Една година измина от началото на пълното разрастване на кризата в Украйна. Ситуацията предизвика международно внимание. Китай е дълбоко обезпокоен от разрастването на напрежението и дори от възможността да се изгуби контрол. От началото Китай винаги е заемал обективна и безпристрастна позиция. Президентът Си Дзинпин представи няколко опорни точки, които имат за цел да деескалират ситуацията“, заяви Цин Ган.

Той призова засегнатите държави, макар и да не ги назова поименно, към мирен диалог и въздържане от намеса във войната.

Ще продължаваме да настояваме за мирни преговори, да предоставяме китайската мъдрост за политическото разрешаване на кризата в Украйна, ще работим с международната общност за намиране на диалог. Трябва да се обърне внимание на интересите на всички страни и да се постигне всеобщ мир. Междувременно, призоваваме всички засегнати страни да спрат да наливат масло в огъня, да спрат да провокират с изказвания от рода на – „Украйна днес, Тайван утре“.

Цин Ган, външен министър на Китай

Съветникът по външната политика на Си Дзинпин - Ван И, по-рано заяви, че планът на Китай за прекратяване на войната включва запазване на териториалната цялост и суверенитетът на всички страни. Ван И ще пристигне в Москва за разговори с Путин в края на седмицата.