Общество

Държавата редовно да съобщава реалните цени на храните, настоя шеф на потребителска асоциация

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Да купуваме разумно, държавата да се намеси и по някакъв начин да информира потребителите – дали на една или на две седмици, какви са цените на основните продукти на пазара. Това информиране може да стане чрез приложение в телефона, например. Такова предложение направи председателят на Националната асоциация на потребителите Дамян Лазаров в ефира на Euronews Bulgaria.

Според Лазаров по този начин ще се избегне спекулата и купувачите ще имат реална представа за случващото се в търговските вериги.

По думите му съществува нелоялна практика и има нечестно поведение на търговеца с подвеждащи съобщения за цени на определени продукти. Комисията за защита на потребителите трябва да проверява за това, посочи Лазаров. „Там, където има най-много сделки, са обектите, които определят нивото на цените, а когато тези обекти привличат потребителя с некоректни съобщения, тогава вече имаме неразумно и неинформирано съгласие на потребителя“, допълни той.

Лазаров определи като „безумие“ идеята за таван на цените в условия на пазарна икономика. „Кой ще покрие производствените и търговските разходи. Това ще доведе до фалити“, заяви той.

Вижте още във видеото.