България

България се изкачи с 21 места в класацията за свобода на словото, вече сме 91-ви

От Георги Колев Георги Колев Редактор
France Global Media 21110498888790 Кристоф Делоар, генерален директор на "Репортери без граници". Снимка: АР

България се изкачва с 21 места в годишната класация на “Репортери без граници” (RSF) и вече заема 91 място, в сравнение със 112 миналата година.

Това показват данните от доклада на организацията.

Индексът, който всяка година оценява свободата на словото в 180 държави и територии, показва двойно нарастване на поляризацията, съчетано с информационен хаос в света. Тази медийна поляризация води до увеличаване на разделението вътре в държавите, но и между държавите, отбелязва организацията.

Инвазията на Русия (155 място) в Украйна (106 място) онагледява тази тенденция, тъй като физическата война бе предшествана от пропагандна агресия. Китай (175 място) остава един от най-репресивните автократични режими, който използва законодателен арсенал, за да ограничава народа си и да го откъсва от останалия свят, като прави същото и с Хонконг (148 място в класацията). В Съединените щати медийната поляризация подхранва социалното разделение и страната е класирана на 42 място.

 

Северното трио - Норвегия, Дания и Швеция, заема първите три места в класацията.

класация на “Репортери без граници”

Молдова (40 място) и България (91 място) отбелязват значителен напредък, благодарение на смяната на правителствата и надеждата, която тази смяна носи за подобрение на ситуацията.

 

Макар много медии в тези страни да продължават да бъдат собственост или контролирани от олигарси.

“Репортери без граници”

Заради убийството на криминалния репортер Йоргос Караивас през април 2021 г., Гърция пада от 70 до 108 място и измества България като последна в ЕС в класацията.

За последен път България е била под 100-тно място през 2013 година. Голямата промяна в медийната среда дойде в края на 2020 г., когато собственикът на „Виваком“ – „Юнайтед груп“ закупи от братя Кирил и Георги Домусчиеви „Нова телевизия“ и цялото портфолио на „Нова броудкастинг груп“. В последствие, базираният в Сърбия медиен доставчик в Югоизточна Европа закупи и пресгрупа „Телеграф“ от депутата от ДПС Делян Пеевски, превръщайки се в най-голямата медийна група в България. Почти по същото време, през октомври 2020 г., се състоя и продажбата на bTV. Тогава компанията на чешкия милиардер Петер Келнер, РРF Grоuр придоби фирмата-собственик на телевизията СМЕ. Преди това PPF Group се опита да придобие "Нова телевизия", но сделката не бе допусната от бългapcĸaтa Koмиcия зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa и coбcтвeници нa "Нова броудкастинг груп" cтaнaxa бpaтятa Kиpил и Гeopги Дoмycчиeви.

 

France Nobel Peace Prize 21281384948665 Снимка: АР

3 май е Световният ден на свободата на печата и по този повод Асоциацията на европейските журналисти – България отправя покана към всички български журналисти и медийни експерти да участват в шестото националното проучване върху свободата на изразяване в страната. АЕЖ-България провежда изследването от 2011 г. насам. Въпросникът изследва формите на натиск, автоцензурата и актуалните проблеми в медийната среда. Тази година ще бъдат наблюдавани и ефектите, които оставят върху журналистите: пандемията, военният конфликт в Украйна, дезинформацията. Специален фокус в анкетата са съдебните дела срещу журналисти, т.нар. стратегически съдебни дела срещу публично участие (SLAPP).

По традиция изследването започва на 3 май, когато професионалната журналистическа общност по целия свят отбелязва Световния ден на свободата на печата. Анкетата ще бъде отворена за попълване в продължение на един месец – до 5 юни 2022 г.