Свят

Паника и още жертви след новите трусове в Турция и Сирия

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Отново паника в Хатай след поредното земетресение в опустошения регион. Сгради, отслабени при предишните опустошителни земетресения, рухнаха и в Турция, и в Сирия. Отново хора се оказаха в капана на развалините. 

Този път трусът беше с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер, последван от второ силно земетресение само минути по-късно.

 

Хората изпаднаха в паника. Земетресението беше много силно. Точно до нас, където са палатките, имаше и сграда. Много хора изпаднаха в паника - някои от тях вече бяха тежко ранени.

Халил Якут, доброволец

Никога не съм преживявала толкова силно земетресение. Дойдох в Хатай като доброволец, за да помагам на пострадалите. Всъщност това ми позволи да осъзная и психологическото им състояние, случващото се е наистина страшно.

Илгаз Езозер, доброволка

Турските власти са регистрирали повече от 6000 вторични труса след земетресението от 6 февруари - този беше най-силният досега.

Контролираните от бунтовниците части на Сирия също бяха тежко засегнати от новото земетресение. Доброволците от Сирийската гражданска защита, известни като „белите каски“, съобщиха, че последният трус е повредил сгради в редица градове и села. Те заявиха, че хората са били ранени от падащи отломки, както и че са скачали от високи места в паника и страх от нови разрушения.