Европа

Заради високите сметки за ток: Унгарска трупа репетира в автомобилен завод

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Балетната трупа на Дьор се оказва в невъзможна ситуация преди месец. Планираните представления наближавали, но нямало къде да репетират, след като били принудени да затворят собствената си зала заради покачващите се цени на енергията.

Най-важното нещо в живота на един танцьор е, че не може да спре. Има поговорка, която често си повтаряме: ако пропуснеш един ден, не е проблем. Ако пропуснеш два дни, танцьорът започва да го усеща. Ако пропуснеш три дни, тогава и публиката забелязва. А това е недопустимо.

Ласло Велекей, директор на балетната трупа на Дьор

Един от най-големите производители на автомобили приема танцьорите през най-студените зимни месеци. Преустроената конферентна зала на гигантския автомобилен завод се превръща във временно място за репетиции на артисти от 7 страни.

Балетистите веднага заявиха, че с удоволствие ще върнат жеста към работниците. Предложиха да изнасят по едно представление седмично на открито за тях. Освен това предоставят достъп до репетициите, когато работниците имат свободно време.

Река Якаб, говорител на автомобилен производител

Залата за репетиции на балета в Дьор е една от десетките унгарски културни институции, които временно затвориха за зимния сезон заради нарастващите цени на енергията.

Сметките за отопление за някои от тях са се увеличили десетократно от миналата зима, а високата инфлация утежняват допълнително икономическите перспективи.