Общество

„Младите лекари“: Хирургът д-р Ваня Митова за мисията да помагаш

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Тя е хирург. И е от младите лекари, които избират България, а не чужбина, за да спасява животи.

"Въпреки многото договорки и оферти, които получих за чужбина, реших, че може би е добре да започна тук и да направя каквото мога за развитието на медицината в България. С течение на времето и годините не си промених мнението и реших, че трябва точно това да бъде моята кауза", казва д-р Ваня Митова, хирург в болница "Лозенец".

За съжаление, практиката ѝ я среща с все повече млади жени като Цвети. При нея туморът е доброкачествен, но мисълта, че е генетично обременена, я кара да си мисли най-лошото.

"Първите симптоми ми бяха като го напипах случайно. Усетих едно топче, което ме притесни и реших да предприема мерки и да отида на лекар. Тъй като майка ми има такова заболяване и се притесних да не би случайно и при мен да се получи нещо такова. Затова реших да отида и да се изследвам за рак на гърдата, профилактиката е ключът към здравето", споделя младата жена.

За тази цел д-р Митова създава и първото мобилно приложение за скрининг, превенция и проследяване на жените с рак на гърдата. "Breasthelp" е напълно безплатно и може да се инсталира през медицинската платформа Healee на всички устройства.

Стремим се да подтикнем жените към повече прегледи, профилактика, да повишим здравната информираност на населението за това заболяване. Да покажем какви са рисковите фактори и всяка една жена да знае кога, как и по колко пъти в годината да се преглежда. Да знае кои са подходящите образни изследвания, къде да потърси специалист, скъсявайки дистанцията между лекар и пациент.

д-р Ваня Митова, хирург в болница "Лозенец"

Статистиката показва, че една на всеки осем жени е диагностицирана с рак на гърдата. Тази жена е една от тях. Няма да казваме името ѝ, годините ѝ, нито да показваме лицето ѝ. Променили сме и гласа ѝ. Не защото се срамува, а защото все още не е казала на близките си, че е болна от рак.

"Напипах бучката точно на рождения ми ден. Бяхме на море, лятото на 2022-ра. Нямах никакви симптоми, даже аз много се движа, спортувам, живея здравословен начин на живот, нямах никаква симптоматика. В този момент с приятеля ми правихме опити за бебе и от опити за бебе се озовахме пред онкологичните кабинети. Беше голям шокът", споделя жената.

Но след шока идва надеждата и д-р Митова - и фактът, че ракът отдавна не е смъртна присъда.

Правят се много и различни комбинации от лечение - предоперативно, включително и следоперативно, така че тези жени да имат абсолютно достоен начин на живот и като прогноза. Имам пациентки, които са оперирани преди 20 или 30 години от рак на гърдата и все още са живи.

Д-р Ваня Митова, хирург в болница "Лозенец"

Абсолютен мит е и това, че жените, диагностицирани с рак на гърдата, не могат да раждат или кърмят.

"Напротив, преди да започне самото лечение, всеки специалист трябва да направи всичко възможно тези жени да запазят репродуктивните си способности, фертилитета си чрез съхраняване и замразяване на яйцеклетки, които след края на лечението им, те да забременеят спокойно и да родят нормално. Имам няколко такива пациенти на възраст между 27 и 37 години, при които се наложи да замразим яйцеклетки. Те преминаха оперативно лечение, в момента една от пациентките е на химиотерапия. Очаквам с нетърпение да ми се похвали, че ще има бебе", разказва д-р Митова.

"Имах, за съжаление, разговор с доктор, който ми каза, че не мога да бъда стимулирана, за да ми се направи пункция, което е тотално невярно. Замразих яйцеклетките, ще направим след това едно инвитро и реално това е нещо, което през цялото време ми дава сила", споделя пациентката.

Така сила дава и д-р Митова. За да могат пациентите да надскочат себе си и да покажат на болестта кой в действителност е по-силен.

"Аз винаги казвам на моите пациенти, когато приключи операцията - не се притеснявайте, вие в момента сте по-здрава, отколкото бяхте сутринта. Вие сутринта имахте рак, сега вече нямате", казва д-р Митова.