Euronews Primetime

Доц. Наум Кайчев: Би било невероятно България да направи компромис с историята

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 09 200659

Би било невероятно България да направи компромис с историята. Смятам, че по-скоро не би се случило. Това сподели в ефира на Euronews Primetime доц. Наум Кайчев, заместник-председател на Съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония.

Договорът за добросъседство и сътрудничество от 2017 година, който е в основата на нашите отношения, не се изпълнява именно от страна на нашите югозападни съседи, посочи доц. Кайчев.

Имаме неизпълнение на клаузата от договора за съвместно честване на общи празници - тази година, около 24 май, видяхме, че нямаше такова честване на светите братя Кирил и Методий, припомни представителят на съвместната комисия. Той е убеден, че само през изпълнението на договора може да мине развитието на отношенията между нашите две страни.

По неговите думи, дори и икономическите въпроси, дори и строителството на прословутия Коридор номер 8, са свързани в пакет и с други въпроси. Въпросите, които дискутираме в нашата комисия, са първооснова за неразбирателствата, които съществуват, смята доц. Кайчев.

Цялото интервю вижте във видеото.