Свят

Сирийци чакат да се върнат у дома, за да търсят оцелели

От Euronews България Euronews България

Това е един от граничните пунктове, които сирийският режим се съгласи да отвори, така че в Сирия да може да влезе помощ и да достигне някои от районите, засегнати от земетресенията миналата седмица. Както виждате, oт тук преминават не само камиони. Ето там са и десетки сирийски семейства, които чакат възможност да се върнат в родината си. Някои от тях казват, че са тук в Турция от няколко години, но домовете им тук също са разрушени при тази трагедия. Много от тях казват, че сега приоритетът им е да се върнат и да се опитат да се свържат с близките си, които може да са ранени или да са загинали при това бедствие, и да видят дали нещо от предишния им живот все още е останало.

"Отивам в Сирия, защото моите роднини са ранени”, казва Джамал. Той е на 55 години и е от Идлиб. "Идлиб е красив, но там има война", добавя той.

Подобно на повечето хора тук, Джамал напуска Сирия, за да получи шанс за по-добър живот в Турция. Земетресението от миналата седмица разруши малкото, което тези хора са успели да построят наново, и ги поставя пред невъзможния избор - да останат в зоната на бедствието - или да се завърнат към войната.

Анелиз Боржез от турско-сирийската граница за Euronews.