Европа

Ердоган: Започваме възстановяването на 30 000 жилища

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Турското правителство обеща, че незабавно ще започне възстановяването на 30 000 жилища в 10 града, разрушени от двете катастрофални земетресения, станали на 6 февруари. Държавната агенция ще построи домовете в рамките на едногодишен план. След заседание на кабинета, проведено в централата на Управлението за контрол при бедствия и аварии в столицата Анкара, президентът Реджеп Ердоган заяви, че възстановяването ще започне веднага след като приключат издирвателните и спасителните дейности и бъдат разчистени развалините.

Президентът отбеляза, че в зоната на земетресението дежурят 28 000 турски войници и 250 000 души от обществения персонал, които извършват издирвателни и спасителни дейности.

Повече от 175 000 палатки и 5400 контейнера са поставени в земетръсните зони за временно преселване на оцелели от земетресението, чиито домове са били разрушени при бедствието.

Ердоган призова за единство и солидарност и заяви, че ще се проведе съвместна кампания за оказване на помощ в Турция, Азербайджан и Севернокипърската турска република.

СЗО казва, че земетресенията от миналата седмица са най-тежкото природно бедствие от 100 години насам. Броят на загиналите се очаква да продължи да нараства.

ООН отправя призив за отпускане на 370 млн. евро в помощ на близо 5 млн. сирийци.