Общество

Радев заминава за Гърция, за да реанимира проекта "Бургас-Александруполис"

От Euronews България Euronews България
Radev New Forum Президентът Румен Радев и служебният премиер Гълъб Донев по време на енергиен форум в София, Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев заминава в четвъртък на посещение в съседна Гърция, където ще проведе срещи с президента Катерина Сакеларопулу и с министър-председателя Кириакос Мицотакис, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
В рамките на посещението ще бъдат подписани двустранни документи между България и Гърция за сътрудничество в проучването на възможността за изграждане на петролопровод от Александруполис до Бургас, както и за сътрудничество по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ, посочват още от „Дондуков“ 2.

Заради войната в Украйна и кризата с енергийните източници в Европа и в частност България, в края на миналата година стана ясно, че властта се опитва да възроди прословутия проект за строеж на петролопровод Бургас-Александруполис.

Проектът по изграждането на тръбата бе планиран от Москва за доставки на руски петрол през България до Гърция, но София се отказа от него през 2011 г.. А денонсирането на подписаното между България, Русия и Гърция през 2007 г. споразумение за строежа стана през март 2013 г., но Москва и Атина отказаха да закрият регистрираната в Амстердам "Транс Болкан Пайплайн Б. В.", в която 51 на сто държаха три държавни руски петролни компании – Роснефт", "Транснефт" и "Газпромнефт".

След като ги даде на съд, българската държава оттегли иска си през 2016 г. с аргумента дружеството да се използва за бъдещи съвместни проекти между България и Гърция, свързани с диверсификацията в енергетиката.