Избори 2023

"Заради властови амбиции": Рейтингът на президента Радев паднал с 10% (Обновена)

От Таня Петкова Таня Петкова Редактор
Rumen Radev BGNES Снимка: БГНЕС

„Демократична България“, „Възраждане“ и БСП са опасно близко за предстоящия парламентарен вот на 2 април. За първи път доверието в президента Румен Радев спада с над 10 процента. Това са основните изводи от най-новото национално социологическо проучване, финансирано от bTV и „Маркет линкс“.

Изследването е проведено сред 1067 пълнолетни лица между 14 и 22 януари по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета. Резултатите обаче са отпреди официалното обявяване на предизборната коалиция между "Демократична България" и "Продължаваме промяната" от вчера. 

61 на сто е отрицателната оценка за ГЕРБ, а 21 на сто подкрепят партията. При "Продължаваме промяната" съотношението е 64 към 18 на сто, т.е. харесващите я са с 3 на сто по-малко от одобряващите ГЕРБ. Неодобряващите ПП отново са с 3 на сто повече от критиците на партията на Бойко Борисов. ДБ събира 59 на сто неодобрение и 16 на сто подкрепа. 

47 на сто от анкетираните не искат коалиция между ГЕРБ, БСП, ДПС и БВ. Останалите 20 на сто не знаят, а 33 процента са съгласни на коалиция между тези формации.

Избирателната активност на 2 април вероятно ще е близка до тази на 2 октомври м. г.

44% са готови да излязат да гласуват на изборите, а 18 на сто са декларирали, че по-скоро ще гласуват, а 12 на сто от анкетираните не знаят. 8% са дали отговор "по-скоро не", а  18 процента от анкетираните са заявили, че категорично няма да гласуват. 

Проучването показва, че всички лидери губят доверие, но Бойко Борисов е успял да възстанови част от одобрението към него. Според управителя на „Маркет линкс“ Добромир Живков лидерът на ГЕРБ връща част от подкрепата си и в момента 22% изпитват доверие към него срещу 64%, заявяват обратното. Той е и лидерът на партия в държавата с най-високо доверие, сочи още изследването.

За първи път доверието в президента Румен Радев спада с над 10%, показват още данните. Към момента доверие към него изпитват 39%, а недоверие - 41%.

"Понастоящем става видима амбицията на Радев да завладява нови властови територии, което е и причина за неговия резултат в проучването по отношение на доверието", коментира социологът.