Европа

Украинските сили защитават ключовия град Вухледар в Донецка област

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В малък град, център на въгледобива, на източната фронтова линия на Украйна се води битка за стратегическо предимство на бойното поле.

Вухледар се очертава като критична гореща точка в битката за Донецка област, победата в която би дала на воюващите страни тактическо преимущество в по-голямата битка за Донбас.

Разположен на издигната равнина, една от малкото височини в района, завладяването на града би било важен успех за Русия да наруши украинските линии за доставки.

Осигуряването на Вухледар ще даде на Украйна потенциален плацдарм за разгръщане на бъдещи контраофанзиви на юг.

Освен това я има и символичната тежест: Вухледар е близо до административната граница на Донецка област и спечелването му ще изиграе важна роля в по-голямата цел на Русия да контролира целия регион.

Подготвихме децата, сложихме им бронежилетки и ги изведохме навън. Във Вухледар ситуацията е много напрегната.

Олексий – полицай от Вухледар 

Изтощителната битка коства на Русия загуба на жива сила и оръжия, тъй като украинците продължават да поддържат отбранителните линии.

Русия изпраща разузнавателни групи с размер на батальон, за да изследват украинските линии и да стрелят с артилерия към позициите им с цел да пробият на север към критичната магистрала N15, ключов маршрут за доставки.

 

Във Вухледар продължават тежките боеве. Твърде опасно е за цивилните да останат там. Хората живеят в мазета и сутерени от много месеци. Няма ток, от дълго време няма и комуникации. А през последната седмица имаше ескалация на въоръжения конфликт, непрекъснати атаки от врага. Затова намалява възможността за евакуация на хората.

Олександра Гаврилко – регионална полиция на Донецк 

Междувременно британското военно разузнаване смята, че целта на Русия е да превземе контролираните от Украйна райони в Донецка област, но е малко вероятно да събере силите, необходими за промяна на изхода от войната.

Предвоенното население на Вухледар от 14 000 е намаляло сега до около 300 жители.

Колони от руски танкове и бронирани машини, превозващи пехотинци, непрекъснато атакуват и се опитват да пробият украинската отбрана.