Euronews Сега

Илияна Йотова: Конгресът на БСП надмина и най-тревожните ми сънища

От Euronews България Euronews България

И в най-тревожните си сънища не съм си представяла това, което се случи на конгреса. Цялата пара излезе в конфронтацията между различни групи в БСП.

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която бе и дългогодишен член на БСП, по повод 50-ия конгрес на социалистите през уикенда, предаде БГНЕС. Тогава червените изключиха 14 активисти на партията, сред които Кирил Добрев, Светлана Шаренкова, Валери Жаблянов, Петър Витанов и други.

„Това в навечерието на изборите е не само тъжно, но тревожно и опасно”, коментира още Илияна Йотова. Тя припомни заявката за нова левица на коалицията с участието на Татяна Дончева, Мая Манолова, Костадин Паскалев през уикенда. Бившите социалисти създадоха обединение „Левицата!“, което ще се яви на изборите.

По думите на вицепрезидента без силна левица във времена на криза на обществото ще му бъде по-трудно.

Илияна Йотова коментира и новия списък със санкционирани лица от България по закона „Магнитски“: „Списъкът е още едно доказателство, че очевидно не сме си свършили работата. Предполагам, че санкционираните ще намерят начин да се защитят, защото в последните няколко дни те казват, че изнесените данни и факти не са верни. Има и заявка от нашите правораздавателни и правоохранителни органи да се продължи с още допълнителни доказателства“, обясни тя. И изрази надежда, че след изборите правителството ще има приоритет да приеме отлаганото от няколко парламента антикорупционно законодателство.