Политика

Списък с 13 изключени: БСП разчисти враговете на Нинова

От Euronews България Euronews България

13 членове на БСП по списък бяха изключени от столетницата по време на нейния 50-и конгрес. А един от най-ярките противници на Корнелия Нинова и ядро на партийната опозиция - Кирил Добрев - бе изключен за втори път.

Решението за колективното отнемане на 13-те партийни книжки е било взето с 490 гласа “За“, 82 “Против“ и 28 “Въздържал се“, съобщиха от партийния пресцентър.

Едва 15 членове на конгреса са се обявили в защита на Кирил Добрев срещу 498 "за" изгонването му. Той вече бе изключен веднъж, но след дълга съдебна битка успя да възстанови членството си. Затова днес конгресът препотвърди желанието си Добрев да не бъде в редиците му. 

Сред изключените са дългогодишни имена от първите редове на столетницата - като Светлана Шаренкова. Тя е издател на вестник „Земя“, дългогодишен член на червения пленум и председател на Форум „България-Русия“ с отявлени проруски позиции. 

Дъщерята на червената емблема Георги Пирински - Ана - също е изключена от партията. Тя бе сред критиците на партийното ръководство и персонално Корнелия Нинова след множеството изборни загуби.

Европейският депутат Петър Витанов бе сред хората, които редом с Кирил Добрев искаше оставката на Нинова. И днес конгресът го наказа за това. Друг поддръжник на Добрев - младежкият лидер Николай Бериевски, също занапред е безпартиен. Бериевски бе и противник на хартиената бюлетина, върната в постоянна употреба по инициатива на БСП.

Изключена бе и Ваня Добрева - дългогодишен член на партията, бивш депутат и бивш председател на парламентарната комисия по образование в 42-ото Народно събрание. Добрева бе и бивш заместник-министър на образованието. 

Валери Жаблянов също е в списъка на 13-те. Той е дългогодишен член на партията, бивш заместник-председател на 44-ото Народно събание и народен представител на няколко мандата. Разпознаваем е като един от социалистите с най-ярко леви възгледи и ярък критик на Корнелия Нинова.

Останалите изгонени са Петя Михалевска, Костадин Дурчев, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров, Ралица Андреева и Мартин Жлябинков.

В БСП се възцари мракобесието. Днешното решение Конгресът да изключи 13 социалисти заради политическата им позиция, която се различава от тази на управляващата върхушка в партията, е безпрецедентно и твърде далече от уставните правомощия на взелите решението. Това заяви минути след като бе изключен от БСП общинският съветник и член на Изпълнителното бюро на БСП – София Петко Димитров. Той е председател на Младежкото обединение на Софийската организация на партията от 2018 до 2020 година. Неговият мандат е белязан от активната работа и множеството инициативи на младите социалисти. Кампанията „24 х 24“, която бе посветена на проблемите на 24-те района на София, бе изключително успешна.

Като мотив за изключването конгресът посочва напрежението тази сутрин преди началото на конгреса, когато Кирил Добрев и част от поддръжниците му не бяха допуснати да влязат на форума. Охраната ги спря на входа на НДК.

Уставните основания за изключването гласят, че с поведението си изгонените са нарушили единството и доброто име на партията.  

Конгресът на БСП също взе решение за провеждане на референдум относно "джендър идеологията" в училищата.

Това решение на конгреса бе съобщено в нарочен имейл до медиите с новини от конгреса. Мотиви за него не са упоменати, нито дефиниция какво точно влага социалистическата партия в това понятие. Уточнява се само, че конгресът е приел с голямо мнозинство доклада на председателя Корнелия Нинова и концепцията за нова партийна програма.

БСП е една от политическите сили, заради които България не ратифицира Истанбулската конвенция. Тогава левицата мотивира позицията си именно с "джендър идеологията", която съзря в международния документ.