Политика

Атанас Мерджанов: Резултатът на БСП на следващите избори ще бъде още по-лош

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Вчерашният конгрес ще остане в историята. Още преди да започне Конгресът не се допускаха делегати, сменяха се преброители. Бяха отнети делегатски правомощия на Ангел Найденов, Костадин Паскалев, Кирил Добрев, Калоян Паргов, Димитър Дъбов. Ако БСП иска да се нарича демократична партия няма как да бъде изненадана, че имаше точка в която се искаше оставката на Корнелия Нинова. След тази катастрофална загуба за БСП след последните избори тя самата обяви, че този въпрос ще се разглежда на Конгреса. Това се разтегли във времето, протака се и сега тя обяви, че такъв проблем не е актуален.“

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria Атанас Мерджанов, бивш депутат от БСП.

Аз участвам в Конгреси и Национални съвети на БСП от десетки години, никога никой председател не е бил толкова ожесточен към своята опозиция. Вчера делегатите на първото гласуване бяха 400 души. На второто бяха 800 души.

„Не знам дали БСП е подкрепило Румен Овчаров за „Магнитски“. Аз имам коренни различия с него и не бих искал да го коментирам. Иван Генов също е член на БСП. Те са безспорни професионалисти“, коментира Мерджанов включването на членове на БСП в новия списък на санкционирани по Глобалния закон „Магнитски“.

По неговите думи законът „Магнитски“ е сред политическите инструментите за влияние на САЩ.

Как да се представи една партия на изборите, след като 2 месеца преди изборите изключва свои народни представители, действащи министри, кметове, общински съветници и прочее. Според мен резултата ще е по-лош от този на миналите избори. При наличието и на новия проект в лявото пространство, който също ще ни вземе още хора, не мисля, че ще имаме по-добър резултат.

„Надявам се да не ме изключат след това участие, но все още съм част от БСП“, добави социалистът.

Той не смята, че Истанбулската конвенция е заплаха за българското общество. „Тя беше удобно използвана от Нинова“, каза Мерджанов.

Целия разговор вижте във видеото.