Политика

Ядрен експерт: Нямаше нужда от заплахите на Радев за ядрено вето, нареди се до Орбан

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Франция доставя огромни количества обогатен уран от Русия. Не можем да минем без руско ядрено гориво към момента, поне докато нямаме друг източник. Не виждам нужда от тези заплахи към момента, защото има много други държави, които също щяха да го наложат. Орбан вече го каза, но явно Радев искаше да се нареди до Орбан. Сигурно такива са му разбиранията. Както видяхте той призова и правителството да не изпраща повече оръжия за Украйна. Говори за мир, който означава, че всичко, което за завзели до момента руснаците трябва да остане руско. Не разбирам такава позиция.“

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ ядреният физик и експерт по ядрена безопасност проф. Георги Касчиев. По неговите думи има американски интереси в доставката на ядрено гориво за България, но такива има Франция.

Проф. Касчиев няма данни защо в новия списък на санкционираните по „Магнитски“ присъстват и бившите шефове на АЕЦ „Козлодуй“.

Ядреният експерт коментира и твърденията, че сме изцяло зависими от Русия за доставка на ядрено гориво:

„Имаме договор с Русия за ядрено гориво. Разбира се, че в тази геополитическа обстановка трябва да се търсят и други възможности. Знаете за договора ни с американците от следващата година, но тогава започваме да го складираме, дали ще можем да го използваме е друг въпрос“, посочи проф. Касчиев.

Целия разговор вижте във видеото.