Свят

Десетки хиляди израелци протестираха срещу съдебната реформа на Нетаняху

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор
Israel Protesti AP Снимка: AP

Поредна седмица протести в Израел – хиляди излязоха на улиците на Тел Авив с искане правителството да се откаже от планираната съдебна реформа.

Според кабинета на премиера Бенямин Нетаняху обаче тя е необходима, тъй като съдиите имат твърде голяма власт над законотворчеството. В същото време опонентите на Нетаняху твърдят, че реформите може да му помогнат да избегне присъда за корупция по делото, заведено срещу него.

Израел е в много опасна ситуация. Демокрацията ще бъде разрушена след около два месеца. Излизаме на улиците, за да кажем „не“ на диктатурата. Родена съм в Израел. Баба ми и дядо ми са дошли преди 100 години от Русия и са изградили Израел. Премиерът Нетаняху не притежава тази страната. Тя е наша.

Мишал Симшон, протестираща от Хайфа

Те опитват да променят всяка принципна ценност, която е направила Израел това, което е. Искаме онзи Нетаняху отпреди 20-30 години. Това не е същият човек.

Роен Уман, организатор на протеста

Промените ще позволят на парламента да отменя решения на Върховния съд и да назначава негови членове. Според демонстрантите това застрашава демокрацията в страната.