Политика

Ще има ли последици за петимата от списъка "Магнитски"?

От Euronews България Euronews България

Ден след обявяването на санкциите, ГЕРБ се разграничиха от бившия финансов министър Владислав Горанов

"Ние сме се разграничили от Горанов, той не е на никаква длъжност, дълбоко вярвам, че той не е виновен и се надявам той да докаже, че е невинен. Искам да напомня на тези, които злорадстват, че още тогава той беше освободен като министър, той не участва в никакви листи, ние като партия дотолкова можем да се разграничим”, заяви Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ отново отхвърли обвиненията, че е получавал пари от бизнесмена Васил Божков.

"Аз пред вас твърдя, че нито стотинка, нито лев, и Господ ми е свидетел, не сме получили от въпросния Божков", каза той.

Бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров посрещна спокойно новината за включването му в списъка "Магнитски".

"САЩ могат да си казват каквото си искат. Нищо не ме притеснява, когато имам коментар ще ви извикам", каза той.

По-късно пред съпартийците си Овчаров отрече всички обвинения на американските служби.

"Нямам офшорни сметки, нито 5 милиона. Цинично е в списъка "Магнитски" с мен да стоят имената на Иван Генов и Александър Николов+Владислав Горанов е от свитата на Божков. Включването на моето име и това на Николай Малинов е с цел да ни се каже, че няма как да въставаме срещу американските интереси."

Според експерти новите санкции по закона "Магнитски" са много добре аргументирани.

Това са едни много ясни сигнали за България, за българските институции, че нещата не работят и затова се споменават няколко партии, няколко администрации, непрекъснато и че ще има нужда от политическа воля за реформа в правосъдието и съдебната система", коментира Марин Лесински от  Институт "Отворено общество".

Пред Euronews Bulgaria адвокат Людмил Рангелов коментира, че българските институции ще искат допълнителна информация за разследването от американските власти, но едва ли ще я получат.

"Вероятно ще започнат предварителни проверки по тази информация, т.е. дали тези лица наистина са получили такива суми като подкуп като комисионна и дали това, което са направили, ако са го направили, представлява престъпление".

В новия списък "Магнитски" освен Владислав Горанов и Румен Овчаров са включени двама бивши директори на на АЕЦ "Козлодуй" - Иван Генов и Александър Николов. Пети в списъка е обвиняемият за шпионаж в полза на руснаци Николай Малинов, който е лидер на Движение "Русофили".