Политика

Политолог: Санкциите по „Магнитски“ сигнализират за вкоренена корупция и руско влияние у нас

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Тези санкции потвърждават и старите такива, които вече бяха наложени. Става въпрос за вкоренена корупция и руско влияние, които подкопават официалните институции. Това са сигнали, които показват, че нещата не работят.“

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ политологът и програмен директор в Институт Отворено общество – София Марин Лесински.

„Възможно е моментът да е специално подбран, защото си спомням, че предишните санкции по „Магнитски“ отново бяха обявени 2 месеца преди изборите. Тогава един от санкционираните направи партия“, посочи адвокат Людмил Рангелов.

Когато се чете текста по санкциите внимателно, например за Румен Овчаров, то става ясно, че корупцията е продължавала с години, има включени лица от администрацията, официални лица, същото е и при господин Горанов. Преди по-малко от година имаше такива санкции и за главния прокурор на Босна, както и Никола Груевски. България не е сама, но е в доста неприятна компания.

Марин Лесински, програмен директор в Институт Отворено общество – София

Според Лесински има нужда от политическа воля за реформа в правосъдието и съдебната система.

„Виждаме, че енергийната система е засегната. Казва се, че корупцията ограбва милиони долари от българския народ“, посочи политологът.

„Специално срещу господин Пеевски също излезе подробна информация, че бяха направени проверки от НАП“, добави адв. Рангелов.

Интересен е случаят с господин Николай Малинов, той е обвинен в подкуп на съдия. Очевидно става въпрос за съдия Миталов през 2019г. Тогава за първи път беше наложена забрана на българин да посещава САЩ. Тогавашния министър по политически съображения поиска той да бъде уволнен. Започнаха всякакви проверки на съдия (Андон – бел. ред.) Миталов и те установиха, че няма данни за корупция, която да го свързва с господин Малинов. Тези проверки бяха правени включително и от прокуратурата. Е, как Миталов не е взел пари, а Малинов му е дал пари?

Людмил Рангелов, адвокат

„След тези санкции господин Малинов ще се сблъска с проблем. За да се регистрира партия трябва да има банкова сметка. Тази партия няма да може да участва на изборите“, прогнозира адвокатът.

По неговите думи вероятно ще последват искания от нашите власти за повече информация, но такава едва ли ще бъде предоставена.

„От правна гледна точка изглежда, че ще започне проверка на изнесената информация. Ако са направили тези неща това означава престъпление“, допълни адвокат Людмил Рангелов.

Целия разговор вижте във видеото.