Европа

Изтощени, но несломими, спасителите продължават да търсят оцелели

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Издирвателно-спасителни екипи от цяла Турция работят денонощно, опитвайки се да открият още оцелели, макар шансовете да намаляват с всеки час.

Много от тези хора са изтощени и на границата на физическата си издръжливост, но не спират да разчистват отломки и да проникват в труднодостъпни места от рухнали сгради.

Трусовете в Турция и Сирия са отнели живота на близо 25 000 души, като 6 дни след бедствието все по-малко жертви се откриват живи под развалините.

Според нови данни от събота сутринта, само в Турция над 20 600 души са загинали, а над 80 000 са били ранени. В съседна Сирия загиналите са повече от 3500, а ранените – над 5200.

В Газиантеп, един от най-тежко пострадалите градове, работи екип от 400 души от черноморската провинция Самсун и северозападната Ялова.

Пътували са часове, за да стигнат града. Някои са неспособни да сдържат емоциите си.

"Намерих тази бележка на втория етаж. Думите са безсилни. Жертва на земетресение я е написала в нощта на бедствието. Нашата леля Фадиме Чапък. Тя губи сили. Не мога да прочета това", казва Осман Айгън.

Спасителите – професионалисти, но и много доброволци – спят и се хранят в микробуси и коли.

"Може да звучи като клише, но ние усещаме болката на хората тук. Невероятно е. За пръв път се случва такова нещо в нашата страна. Толкова силно земетресение. Не знаехме накъде да тръгнем. Нашата организация е на разположение по всяко време и навсякъде в страната, но не знаехме къде да се разположим. Всички сме объркани и разстроени", споделя Бюркю Арслан, която е доброволка.

Турската агенция за управление на бедствията съобщи, че повече от 90 000 души са евакуирани от опустошения от земетресението регион, обхващащ 10 провинции. На терен работят над 166 000 членове на спасителни екипи и доброволци, включително повече от 8000 чуждестранни служители. След 125 часа спасителните екипи извадиха оцелял от руините в квартал в Антакия.

В Кахраманмараш бе спасен 16-годишният Камил Джан Агдаш, прекарал 119 часа под отломките на апартамента му.