Euronews Primetime

Венко Сабрутев, ПП: Президентът не трябва да сменя политиката на България на 180 градуса

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Прави впечатление, че г-н президентът се опитва да изземе функциите на Народното събрание. Ние в 48-ото НС взехме изключително ясно решение. Най-висшият орган на управление на държавата взе решение относно даването на оръжие за Украйна. И президентът, и служебният кабинет, следва да се съобразят с това решение. Не трябва да се сменя политиката на България на 180 градуса, само през тези два месеца на управление на служебен кабинет.“

Така Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“ коментира позицията на президента Румен Радев относно военната помощ за Украйна.

 

Позицията на президента е изключително странна. Меко казано, странна. От една страна, той говори за мир, от друга страна е против санкциите и против даването на оръжие. Как бихме могли да спрем огромния агресор, който атакува една братска, славянска държава – Украйна, ако ние не им наложим необходимите санкции и не предоставим оръжие на Украйна да може да защитава суверенната си територия?

 „Големите европейски медии ни обявиха за спасителите на Украйна. Какво се опитва г-н президентът да направи с тези си изказвания“, пита Сабрутев.

 „Ако ние спрем да предоставяме оръжие, ние гарантираме това, че Украйна ще загуби войната. Ако ние не наложим допълнителни санкции на Русия, това означава, че войната задължително ще продължи. Защото, когато има финансиране, има оръжие и има война. Когато няма пари – няма война. Много е просто“, обясни той.

Аз съм „за“ президентът и служебният кабинет да спазват решенията на Народното събрание, категоричен е представителят на „Продължаваме промяната“.

Ето как той обясни защо от неговата формация се противопоставят на заявеното от президента намерение за вето на европейските санкции по отношение на ядрената енергетика, при положение, че докато бяха на власт, от ПП искаха дерогация за руския петрол:

 

За да има България необходимия период, за да може рафинерията в Бургас да се настрои да преработва повече от 50% неруски суров петрол. Докато, когато говорим за ядреното гориво, България е започнала диверсификация на доставчиците. И България би могла да купува свежо ядрено гориво от други държави, а не от Русия. Разбира се, това нещо го обсъждахме в Народното събрание, приехме много ясно решение.

 „Просто г-н президентът трябва да следва взетите решения от най-висшия орган на държавата – парламентът. Ние не сме президентска република. Ние сме парламентарна република“, заяви Сабрутев.

„И да, в момента има политическа турбулентност, но това не трябва да се използва от текущи властимащи, за да променят политиката на страната. Защото отново ще подчертая: политиката на страната се определя от парламента, а не от президента“, потвърди той.

Цялото интервю вижте във видеото.