Общество

България е на последно място в класацията за учене през целия живот

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Страната ни е на последно място в класацията за учене през целия живот. На първо място е Швеция с 34.7% ангажирани в този процес, докато у нас под 2 процента от хората на възраст между 25-64 години се квалифицират. Какво показва това и защо ученето през целия живот е важно?

Това е нещо, което виждаме от поне десетилетие. И нищо не се подобрява, въпреки че имаме Стратегия за учене през целия живот. Това е лошо, защото имаме безработни от една страна, а в същото време работодатели, които не могат да намерят подходяща работна ръка. Тук се виждат проблемите на структурната безработица, каза Зорница Славова от Института за пазарна икономика в студиото на „Добро утро, Европа“.

Тези проблеми се решават чрез квалификация или преквалификация. Това не се случва в България. Първо, няма традиции, въпреки всичките стратегии. Второ, очевидно администрацията и управляващите не работят достатъчно добре. Например, в Националните планове за действие по заетостта около 8% от бюджета се харчи за обучение и квалификация. В ЕС този процент е около 40%. Тук са много дълбоки проблемите, и трябва да се направят целенасочени усилия поне да не сме на дъното, добави Славова.

Целия разговор вижте във видеото.