Политика

Гешев отишъл на молитвената закуска в САЩ по време на отпуск, не бил на държавни разноски

От Euronews България Euronews България

Главният прокурор Иван Гешев е бил в отпуск по време на посещението си в САЩ за Националната молитвена закуска и прокуратурата не е плащала за пътя и престоя му там.

Това става ясно от отговор на Прокуратурата в писмо до Ивайло Мирчев от “Демократична България”. 

В качеството си на народен представител Мирчев отправил запитване до Върховната касационна прокуратура с четири въпроса: по покана на кои конгресмени Гешев отива на събитието, кой плаща таксата за участието и с какви командировъчни пътува, кой го придружава.

Отговорът на прокуратурата е поместен в сайта на ДБ. Оттам припомниха, че посолството на САЩ и организаторите на мероприятието отрекоха да са канили главния прокурор на България за молитвената закуска. И допълват, че самата молитвена закуска на 2 февруари Гешев е гледал от видеостена в друго помещение.

Отговорът на прокуратурата, подписан от заместник-главния прокурор Красимира Филипова, е изненадващ, тъй като визитата на Иван Гешев в САЩ бе анонсирана с официално съобщение още на 30 януари. От него по никакъв начин не ставаше ясно, че пътуването е в лично качество и по време на отпуск. Упоменато бе само, че главният прокурор е в Америка по покана на конгресмени и в програмата му, освен участието в традиционната молитвена закуска, са предвидени серия от срещи.

Второ прессъобщение, отново от подписано от прокуратурата, информира медиите на 1 февруари за участие на Гешев в дискусия за последиците от войната в Украйна, проведена в сградата на американския Конгрес. Съобщението бе придружено от снимки с неговите домакини - конгресмените Робърт Адерхол и Пийт Сешънс, както и общи фотографии с всички участници. На една от тях се оказа че присъства и депутатът от ДПС от последните няколко народни събрания Хамид Хамид.