Общество

Адвокатите на Nexo написаха писмо на Гешев: Не сме признавали вина в САЩ

От Euronews България Euronews България
Ivan Geshev BGNES (1) Главният прокурор Иван Гешев. Снимка: БГНЕС, архив

Бихме искали да разясним, че всички въпроси, касаещи регулаторните органи в САЩ са разрешени на база принципа “не признавам/не отричам”, което означава че Nexo не е задължена да признава обвинения, както и всякакви задължения или нарушения. Не сме уведомявани за криминални разследвания срещу Nexo в САЩ.

Това се казва в писмо, изпратено от адвокатско дружество „Schulte Roth & Zabel LLP” до главния прокурор Иван Гешев. Дружеството представлява Nexo в споровете му с американските регулаторни органи.

Отбелязваме, че споразумението с Комисията по ценните книжа и борсите не включва никакви разкрития или обвинения за въвличане на Nexo в каквато и да е измамна или подвеждаща практика, или че клиентите на Nexo са ощетени или подведени за финансовото състояние на компанията, се казва още в писмото, изпратено и до медиите.

Писмото е в отговор на становище на Прокуратурата от 20 януари. В него се казва, че българската прокуратура поздравява американските регулаторни органи „за постигнатия успех при проверката на дейността на дружество, чиито собственици са обект на разследване и в България“. Контекстът е споразумението, сключено между Nexo и американската прокуратура, според което компанията се задължава да заплати глоба от 45 милиона щатски долара.