Добро Утро, Европа

Новият летен сезон: Полетите към Бургас започват на 26 март

От Euronews България Euronews България

Ръст в ранните записвания за сезон 2023-та година отбелязват туроператори и хотелиери като най-висок интерес за България като туристическа дестинация бележат туристите от Полша, Чехия и Словакия. Очаква се и първите полети към летище Бургас да стартират в края на месец март, като сезонът и тази година се очаква да продължи до октомври. Репортаж на Елена Танева.

 

Само за миналата година летище Бургас отбеляза над милион и шестстотин туристи като тук полети реализираха 42 авиокомпании с над 12 хиляди полета от 75 дестинации. Заради продължаващата инфлация и все още продължаващата война в Украйна рестрикции към Русия, очакванията са сезон '2023 да започне още в края на месец март.

 

Тази година изтегляме още по-напред лятото. Полетите започват от 26 март, като стартират с нискотарифни авиокомпании. Полети до Полша, до Тел Авив, до Словакия и в края на март-началото на април ще имаме полети от шест дестинации до 10 държави.

Георги Чипилски – началник на Летище Бургас

Очаквано и тази година още през април се очакват хазартните туристи. Първата група туристи тази година обаче няма да е от Израел, а от Полша.

У нас се очаква и леко завишение на предлаганите пакети за почивки ол инклузив, но поскъпването ще бъде в рамките на 5-10 %.

 

Към момента по Южното Черноморие резервациите вървят в положителна насока. Тоест имаме доста голям процент предварителни резервации, смея да кажа между 40 и 45-50%. Което е изключително радостно за всички нас.

Елена Андонова - хотелиер, експерт туризъм

Гостите у нас тази година ще бъдат предимно от централна Европа, очакват се и повече туристи от Израел. В бранша очакват по-умерено записване на клиенти от Германия и Великобритания. Запитвания има и от скандинавските държави, които обаче се въздържат от предварителни резервации.

Имаме изключително голям ръст на резервации от Полша, много сме радостни от тази новина, Чехия, Израел - те си продължават всяка година. Има много интересна тенденция за украински туристи от райони, в които няма военни действия.

Елена Андонова - хотелиер, експерт туризъм

Очаква се и повечето чартъри да се превърнат в редовни линии, като предварителната нагласа е летище Бургас да подобри туристопотока си в сравнение с отминалата година.

 

През месеците юли и август летище "Бургас" генерира около 60% от годишния трафик. Към момента още нямаме ясна картина за полетите, особено важно е дали ще има анулации на пикови дни, пикови месеци. На по-късен етап ще видим дали това, което очакваме, ще се случи.

Георги Чипилски – началник на Летище Бургас

Рестартират се дестинации, които са спрени отдавна, очаква се и интересът на нови авиокомпании. Предварителната нагласа е за очакван ръст.

 

Не искам да спекулирам с числа. При всяко положение ще бъде двуцифрено число, над 10%, но искам да кажа че все още няма да достигнем нивата от 2019-та година. Общо взето прогнозите са на сериозни организации, че трафикът в Европа ще се възстанови най-рано през 2025-та година, като този темп за България е малко по-бавен.

Георги Чипилски – началник на Летище Бургас

В бранша обаче продължават да изпитват тревоги заради слухове, че се очаква нова украинска бежанска вълна през март заради нестихващите бомбардировки и военни действия, както и тревоги заради все още неизплатените средства от държавата.

 

Имаме неизплатени средства които са от месец ноември на 100%, декември, януари, вече сме месец февруари. също така имаме забавени плащания и от по-стари периоди. Надяваме се след тази седмица да получим плащане, както ни е обещано. Все още доста бежанци около 10 хиляди имаме настанени по държавни бази и хотели.

Елена Андонова - хотелиер, експерт туризъм

Към този момент в Германия се провеждат така нареченото „роу шоу”, което промотира България като туристическа дестинация. Събитието се провежда в четири града, организирано от министерството на туризма и „Алианс Българско Черноморие“. Такова се очаква да се проведе и във Великобритания.