Европа

Нов национален протест срещу пенсионната реформа във Франция

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Трета национална стачка във Франция от началото на годината заради планираната пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон. Протестите се организират ден, след като депутатите започнаха да обсъждат законопроекта в парламента. Демонстрациите са организирани от синдикатите и левите партии в страната. Миналата седмица по улиците бяха близо два милиона души.

Стачни действия са предвидени в почти всички сектори, включително в производството на електроенергия. Поради тази причина доставките бяха ограничени до 3,7 гигавата. Водещата петролна компания във Франция "ТоталЕнержи" обяви , че поради стачката са прекъснати доставките от нейните съоръжения в страната. Очакват се нарушения в работата на летищата - около 20 на сто от полетите до и от летището "Орли" край Париж са отменени. Нарушения има и в движението на влаковете, включително тези до Германия.

Предложението на правителството е да се увеличи минималната възраст за пенсиониране от 62 години на 64 години. Основните критики са, че хора с тежки професии ще имат проблеми, ако работят по-дълго. Също така проблем е че жените ще чакат по-дълго за пенсиониране, заради спиране на работа при бременност и отглеждане на деца. Следващият протест е планиран за събота.