Добро Утро, Европа

Българин във Франция: Отхвърлянето на пенсионната реформа е масово, защото е слабо обосновано

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Отхвърлянето на пенсионната реформа във Франция е масово, дори и сред избирателите на десницата, защото е слабо обосновано. Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria анализаторът Стефан Манов. Ако пенсионната реформа не мине, тя ще се превърне в символ на институционалната немощ на Макрон, категоричен е Манов.

 

Има един независим орган във Франция, който чертае дългосрочните стратегии за пенсионното осигуряване. Този орган прави изчисления и прогнози, и казва, че всъщност проблемът ще е временен. Ще се възстанови паритетът между работещи и пенсионери.

„Вчерашната активност на протестиращите – близо 1.3 млн. души, е исторически максимум. Става дума за числа по преброяване на полицията, не на синдикатите, които говорят за около 2.8 млн. на улицата“, уточни Манов.

„Протестират хора в малки и средни градове, в периферна Франция. Движението на „жълтите жилетки“ беше на провинцията, която е загубила индустриите си, перспективите си... Виждаме същия профил на вчерашните протести, които изненадват и коментаторите“, каза още той.

 

Цялото интервю вижте във видеото.