Европа

Стачна вълна във Франция срещу пенсионната реформа

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Много градове във Франция бяха почти напълно блокирани по време на поредния общонационален протест срещу пенсионните реформи. Планът на администрацията на президента Еманюел Макрон е да увеличи пенсионната възраст от 62 на 64 години. Профсъюзите и левите партии се противопоставят решително.

 

Това е вид гражданско въстание на хората, които протестират срещу факта, че правителството, иска да им отнеме това много просто нещо - правото да водят човешко съществуване и следователно да спрат да работят след определена възраст, защото тялото, умът, нервите, всичко е износено.

Жан-Люк Меланшон, лидер на крайната левица

Пътниците в редица градове имаха тежък старт на деня, тъй като транспортът беше ограничен максимално. Социологическите проучвания показват, че хората са против реформите, а стачката има широка обществена подкрепа.

 

Не мога да участвам в демонстрацията, но ги подкрепям напълно! Относно всички теми, включително за половото неравенство.

мъж

Мисля, че от нас се иска да полагаме усилия и т. н., но дали правителството полага усилия? Правят ли те същото? Не мисля, че е така, изобщо не мисля така.

жена

Тези, които ще бъдат засегнати най-много от промените, а именно младите хора, също се присъединиха към стачките на някои места. Профсъюзите твърдят, че протестите са обхванали повече сектори от всякога. Те обещаха да продължат протестите през следващите седмици. Правителството обаче настоява, че ще предложи само незначителни изменения и че новата пенсионна възраст не подлежи на преговори.