Европа

Най-малко 1 млн. французи се очаква да протестират срещу пенсионната реформа на Макрон

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Стотици хиляди французи отново излязоха на протести срещу идеята на правителството да увеличи възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години до края на десетилетието.

Демонстрациите блокираха работата на училищата и обществения транспорт за втори път този месец. Някои нефтени рафинерии спряха работа. Повече от 10 хил. полицаи се грижат за обществения ред. Общо 8 големи профсъюза участват в протестите.

67 години е малко прекалено. Знам, че е така в някои страни. Но наистина ли се пенсионират на толкова? Виждаме, че някои компании окуражават хората да напуснат по-рано. Компанията им дава чек, за да компенсира разликата в парите. И с това въпросът е решен.

Филип Лежандър, 72-годишен пенсионер

Зависи колко тежка е работата. Работих 15 години на крак. Имах късмет да поема в друга посока, но знам, че е много трудно, особено за онези, които са болни. Ако работата е тежка, да работиш до тази възраст е невъзможно.

Мари-Ноелин Муамба, 40-годишна брокерка

Френското правителство обаче настоява да извърши пенсионната реформа, заложена в предизборната програма за втория мандат на президента Еманюел Макрон.

По-рано през месеца, по време на първата вълна от стачки във Франция, над 1 млн. души участваха в протестите. Според проучванията 2/3 от гласоподавателите са против промените, които скоро ще бъдат разгледани от френския парламент.