Добро Утро, Европа

България се нуждае от Национална сеизмична лаборатория, поиска експерт

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

България има нужда от Национална сеизмична лаборатория, която да подобри стратегиите за сеизмична осигуреност в строителството. Това коментира ръководителят на Националния център по сеизмично инженерство и преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) проф. Петър Павлов. С такива центрове разполагат Румъния и Турция, както и други страни.

Към момента изграждането на центъра е само идея и е включен в Националната пътна карта, но за реализирането му са необходими средства.

Според проф. Павлов качеството на сградите у нас не е по-лошо от това в Турция, но има сгради, които не биха били достатъчно устойчиви при трус.

Много рядко настъпват земетресения над 8 по Рихтер, а в България да издържат над този магнитуд се изчисляват конструкции в четири района. Това са Кресненското дефиле, Чирпанското поле, около нос Шабла и около Търговище. Горе-долу степента, по която се изчисляват сградите в тези райони, са съизмерими със степента на вчерашното земетресение в Турция.

България сградите не са с лошо качество, някои са доста по-качествени от тези в Турция. Панелното строителство, за които има опасения, не стават толкова много разрушения, посочи още експертът.

Цялото интервю вижте във видеото.