Euronews Сега

Великобритания е изправена пред най-голямата стачка на здравни работници

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Великобритания е изправена пред най-голямата стачка на здравни работници в историята си, след като десетки хиляди медицински сестри и служители на бърза помощ излизат на протест. Тя ще продължи 48-часова до вторник.

Синдикатите в Англия и Уелс планират да спрат работа освен на днешния ден, също и на датите 20-и февруари, 6-и и 20-и март. 

От края на миналата година медицинските сестри и работещите в спешната помощ стачкуват поотделно, но сегашните стачки ще бъдат най-големите в 75-годишната история на Националната здравна служба. До масовото недоволство се стигна след ескалиращ спор за заплатите с правителството, което ще доведе до още сътресения в и без това напрегнатата здравна система.

Здравните работници настояват за увеличение на заплатите, което да съответства на най-тежката инфлация във Великобритания от четири десетилетия насам, докато правителството твърди, че това би било непосилно и би довело до още по-голямо покачване на цените.
Главният лекар на Англия Стивън Пауис заяви, че стачните действия тази седмица, при които в четвъртък ще излязат на протест и физиотерапевтите, вероятно ще бъдат най-сериозните досега. Около 500 000 работници, много от които от публичния сектор, стачкуват от миналото лято насам, което засилва натиска върху министър-председателя Риши Сунак да разреши споровете и да ограничи смущенията в обществените услуги като железопътния транспорт и училищата.
Британският министър на бизнеса Грант Шапс заяви, че е загрижен, че стачките ще изложат на риск живота на хората, заради липсата на сътрудничество между помощните служби, като например армията, и стачкуващите работници.