Свят

Над 3600 станаха жертвите на земетресението в Турция и Сирия (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Броят на загиналите при земетресението в Турция нарасна до 2316 души, а 13 293 са били ранени, предаде АФП. Службите за спешна помощ съобщиха, че до момента са спасени 7340 души.

Броят на загиналите в Сирия нарасна до 1293 души и 3411 са били ранени, съобщиха правителството и спасителите.

В районите, контролирани от правителството, броят на загиналите нарасна до "1 411 ранени и 593 загинали в провинциите Алепо, Латакия, Хама, Тартус", съобщи сирийското министерство на здравеопазването.

В контролираните от бунтовниците части на северозападната част на страната са загинали най-малко 700 души, а повече от 2000 са ранени, според спасителната група "Бели каски".

С тези данни общият брой на жертвите на земетресението в Турция и съседна Сирия достигна 3 613 души.

Две мощни земетресения с магнитуд 7.8 и 7.6 разтърсиха Югоизточна Турция и Северна Сирия в понеделник. Хиляди сгради са срутени. Трусът е усетен на различни места по планетата, включително в Дания и Гренландия. Жертвите надхвърлят 2500, а ранените са над 10 000.

Спасители се борят за живота на много затрупани под отломките хора в окръзите Кахраманмараш, Газиантеп, Шанлъурфа, Диарбекир, Адана, Адъяман, Малатия, Османийе, Хатай и Килис.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви национален траур до 12 февруари.

„На 6 февруари 2023 г. е обявен седемдневен национален траур заради земетресенията в страната ни. Знамето ни ще бъде издигнато на половин мач до залез слънце в неделя, 12 февруари 2023 г., в цялата страна и в чуждестранните ни представителства“

В 4:17 сутринта през нощта срещу понеделник преживяхме най-лошото бедствие през този век след земетресението в Ерзинджан през 1939 г. Земетресението, чийто епицентър беше в Пазарджък, Кахраманмараш, беше усетено в много широк регион.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция

Към този момент са регистрирани над 100 вторични труса, включително няколко с магнитуд над 6. Получени са съобщения за над 3000 срутени сгради.

В Турция е обявена тревога от 4-то ниво, която включва призив за международна помощ.

Земетресението е било с епицентър северно от град Газиантеп, на около 90 км от сирийската граница. Заедно с няколко града, районът е дом на милиони сирийски бежанци, избягали от продължителната гражданска война в страната си.

В контролираните от бунтовници райони в северните провинции Идлиб и Алепо също има много загинали. Доброволческата организация "Белите каски" помага в търсенето на оцелели.

След земетресението започнахме да получаваме много сигнали за стотици пострадали. Знаем и имаме информация, че стотици пациенти все още са под отломките. Положението е твърде лошо, имаме нужда от спешна помощ.

д-р Мажди Ибрахим, хирург от болница в Даркуш, Западен Идлиб

Турските въоръжени сили създадоха "въздушен коридор" за оказване на помощ за засегнатите райони след земетресението. Коридорът има за цел да улесни достъпа на спасителните екипи до района на бедствието. Голям брой транспортни самолети, включително и тези на турските въоръжени сили, превозват екипи и техника към районите, засегнати от труса. Самолети за бърза помощ също участват в "коридора за въздушна помощ".

Експлозия на газопровод стана в южния турски окръг Хатай след земетресението. Пожари са се разразили на две места на газопровода, минаващ през района.

Вижте още във видеото.