Свят

Жертвите на опустошителните трусове в Турция и Сирия достигнаха 1700 (Обновява се)

От Euronews България Euronews България
Turkey Earthquake AP (2) Снимка: АП

Жертвите на опустошителните земетресения в Югоизточна Турция и Северна Сирия вече са над 1700, предадоха световните агенции. Очаква се броят на жертвите да нарасне, тъй като спасителните операции продължават.

Затрупани под руини са все още хиляди хора след двата мощни труса от 7,8 и 7,6 по Рихтер. Първият удари малко преди 4 часа сутринта, а вторият около 12 ч на обяд. 

По-рано днес официална Анкара съобщи, че е установила 912 жертви. Президентът Реджеп Ердоган съобщи за над 5000 ранени.

По едно тяло на всеки 10 минути вадят изпод разрушените сгради в Сирия. Там жертвите към 13 ч днес бяха над 1200. 

Първият трус ударил малко преди зазоряване. Гражданите от двете страни на границата излезли в студената зимна нощ, докато силните вторични трусове разрушавали още и още сгради. Спасителите и жителите на много градове търсят оцелели, газейки огромните купчини от метал, тухли и бетон.

Turkey 1 Опустошителното земетресение удари Турция и Сирия, както и Ливан. Снимки: AP

Eдин от жителите на турския град Адана разказва, че три сгради близо до дома му са се срутили. "Вече нямам сили", се чува как един от оцелелите вика изпод развалините, докато спасителите се опитват да стигнат до него, казва жителят, студентът по журналистика Мухамет Фатих Явус. По-нататък на изток в Диарбекир кранове и спасителни екипи изнасят хора на носилки от планината от бетонни подове, която някога е била жилищна сграда.

От сирийската страна на границата земетресението разтърси контролираните от опозицията райони, в които живеят около 4 млн. души, разселени от други части на Сирия в резултат на продължителната гражданска война в страната. Много от тях живеят в окаяни условия и не разполагат с достатъчно здравни грижи. Спасители съобщиха, че болниците в района бързо са се напълнили с ранени.

"Опасяваме се, че смъртните случаи са стотици", каза по телефона от град Атмех лекарят Мухиб Каддур. Раед Салах, ръководител на "Белите каски", заяви, че в някои райони са сринати цели квартали.

От МВнР съобщиха, че няма данни за загинали и пострадали българи в Турция.

Два самолета „Спартан” ще излетят днес, за да превозят аварийно-спасителни екипи на Пожарна безопасност и защита на населението и Столична община към Турция, съобщават от Министерството на отбраната. Самолетите ще излетят от авиобаза „Враждебна”.

Вижте обобщение към 19 часа: