Общество

Близо 800 машини чистят пътищата в страната

От Euronews България Euronews България

Опасно време и днес. Жълт код за силен снеговалеж е обявен в 7 области на Северна България. Ще се образува снежна покривка до 10 см, а в планинската част - до 20 см.

Жълт код за силен вятър е в сила за 12 области в цялата източна и част от южната половина на страната. На места поривите на вятъра ще  достигат скорост до 24 m/s. На прохода Шипка се е образувала дебела снежна покривка. Забранено е преминаването на микробуси и автобуси. Затворен е и проходът Троян. Близо 800 машини почистват пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите по републиканските пътища, съобщиха от АПИ. Оттам апелират шофьорите да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания. Блокирането на движението от превозни средства с неподходящи гуми забавя пътуването на всички останали шофьори и затруднява работата на снегопочистващата техника, напомнят специалистите.

"В момента по-големият сняг е в Северозападна България, там има повече аварирали ТИР-ове, повече проблеми, но се надяваме те да бъдат решени. В Троянския проход има проблеми, но там стават навявания, винаги е така", коментира министърът на регионалното развитие Иван Шишков.