Свят

В Кипър гласуват за президент

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

В Кипър повече от 560 000 гласоподаватели избират между 14 кандидати кой да стане следващият президент на страната. След 2 мандата и 10 години на власт Никос Анастасиадис няма право да се кандидатира повече. Но по един или друг начин той е свързан с тримата основни кандидати.

Никос Христодулидис, фаворитът според социологическите проучвания, беше говорител и външен министър в правителствата на Анастасиадис. Авероф Неофиту е председател на управляващата Демократично обединение. Той е наследник на Анастасиадис в ръководството на партията. Дипломатът Андреас Маврогианис беше назначен от Анастасиадис през 2013 г. за преговарящ от кипърската гръцка страна в диалога по Кипърския въпрос. Той остава на този пост 9 години - до май 2022 г.

Докато кипърският въпрос, известен като „гробището на дипломатите“, е на първо място в политическия дебат, кризата с повишените разходи за живот след руската инвазия в Украйна, е на първо място в дневния ред на избирателите.

Пряко насочени мерки за данъчни облекчения за тези, които са изправени пред най-много проблеми, за нашите уязвими сънародници. Второ, подкрепа за пенсионерите с ниски доходи. И на трето място, заради което се интересуваме и от устойчиви решения, е ускоряване на зеления преход чрез конкретни програми.

Никос Христодуидис, кандидат за президент на Кипър

„Първият приоритет е по-нататъшното развитие на кипърската икономика, за да се избегне рецесията. При икономика, която произвежда национално богатство, целта е социална справедливост с подкрепа на уязвимите групи, но и сериозни данъчни облекчения за средната класа“, декларира Авероф Неофиту.

„Що се отнася до горивата, ще намалим данъка върху добавената стойност, разбира се, с одобрението на Европейския съюз. Също така ще окажем необходимата подкрепа на нископлатените, на пенсионерите, на нашите млади хора, за да могат да се справят с предизвикателствата на деня“, обещава Андреас Маврогианис.

Ако никой от 14-те кандидати не събере достатъчно подкрепа, следващата неделя - на 12 февруари - ще се проведе втори тур на президентските избори.