Европа

Украинците следят с дронове границата с Беларус

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Няколко пъти дневно от украинските позиции дълбоко в гората до границата с Беларус, летят разузнавателни дронове, които претърсват небето и сушата за следи от движение на врага. Украинските части събират разузнавателна информация по протежение на дългата 1000 км граница, покрита с блата и гори, в очакване на евентуална изненадваща офанзива от север - повторение на неуспешното руско нахлуване, насочено към Киев в началото на войната преди близо една година. Украинците не поемат никакви рискове.

Използваме дронове, за да имаме постоянна информация за това какво прави врагът. Наблюдаваме го по суша, как се движат войските, колко са, накъде отиват. В отговор те наблюдават нас. Следят смяната на стража, опитват се да разберат нашите позиции, къде се позиционираме.

Олександр, войник

В близките до границата села, които са били окупирани по време на инвазията миналата година, жителите са ужасени от перспективата за нова.

Ние сме в непрестанен страх. Ослушваме се непрекъснато за шумове. Не се живее така. Когато те е страх постоянно, не се живее.

Валентина, жител на Рипки

Властите в Киев вече обявиха ,че се готвят за голяма пролетна офанзива. Изграждат се и се разширяват окопи, поставят се мини в гората, за да се отблъснат руските нашественици. Опасенията за подновяване на военния натиск се засилиха през януари, след като Русия и Беларус проведоха съвместни учения на военновъздушните сили. През декември пък президентът Владимир Путин отиде на изненадващо посещение в Минск.